Eroğlu: Soğuk ve yağışlı havanın yarın ülkeyi terk etmesi bekleniyor/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2012 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, halen yurdu etkileyen soğuk ve yağışlı hava kütlesinin yarın Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusunda etkili olduktan sonra ülkeyi terk etmesinin beklendiğini belirterek, ''Hava sıcaklıklarının yarın iç ve batı bölgelerimizde, cuma günü ise yurt genelinde 6-8 derece artması beklenmektedir'' dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde yağışların son durumu ve önümüzdeki günlerin hava tahminlerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, yurt genelinde 2012 yılı Ocak ayının diğer yıllara göre daha soğuk ve yağışlı geçtiğini belirtti.

Ege ve Akdeniz bölgesi kıyılarında kuvvetli yağmur, diğer bölgelerde karla karışık yağmur ve karla birlikte kuvvetli don ve buzlanma olaylarının görüldüğüne dikkati çeken Eroğlu, bu dönemde yağışların umumiyetle geçmiş yıllara göre daha fazla gerçekleştiğini ve illerin çoğunluğunda yağış miktarının uzun yıllar ortalamasından ve 2011'den fazla olduğunu bildirdi.

Eroğlu, yapılan tahmin ve uyarılara paralel olarak bazı bölgelerde yoğun kar yağışları görüldüğünü ifade ederek, vatandaşların hava şartlarından en az düzeyde etkilenmesini sağlamak maksadıyla ocak ayında Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 66 meteorolojik uyarı yayımladığını kaydetti.

Veysel Eroğlu, büyük şehirlerdeki hava şartlarının dikkatle izlendiğini, insan hayatını etkileyebilecek olumsuzlukları en aza indirmek amacıyla Ankara için 7, İstanbul için 4 ve İzmir için 2 olmak üzere toplam 13 uyarı yayımlandığını anlattı.

''Aşırı soğuklara dikkat'' başlığıyla 18 Ocak'ta yayımlanan uyarıda, yurdun iç kesimlerinde gece sıcaklıklarının eksi 15 ila eksi 33, gündüz sıcaklıklarının ise eksi 6 ila eksi 14 derece civarında olacağının ilgililere bildirildiğini anımsatan Eroğlu, uyarıların gerçekleştiği tarihlerde Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde eksi 30.9, Eskişehir Çifteler'de eksi 29.1, Afyonkarahisar Şuhut'ta eksi 27.7 ve Kırşehir Mucur'da da eksi 22.6 derece olarak ölçülen en düşük hava sıcaklıklarının uzun yıllar ocak ayı sınır değerlerini aştığını vurguladı.

Eroğlu, yaklaşık 2 ay önce bazı medya organlarında 2012 yılının kurak geçeceğini ilişkin haberlerin yer aldığını anımsatarak, bu tür haberlerin doğru olmadığını söylediğini ve beklenen yağışın ocak ayı içinde gerçekleştiğini söyledi.

Meteorolojik tahminlerdeki isabet oranını yüzde 80'lerden yüzde 90'lara çıkardıklarını belirten Eroğlu, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu ancak hedeflerinin yüzde 95'lere ulaşmak olduğunu söyledi.

-Fırtına, buzlanma ve don uyarıları-

Eroğlu, kuvvetli rüzgar ve fırtınalar için 10 uyarı, kar yağışı, buzlanma, don, zirai don, kar erimesi ve çığ olayları için 32 uyarının yayımlandığına işaret ederek, özellikle lodos fırtınalarında oluşması muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri hususlarında ilgililer ve yetkililerin süratle bilgilendirilerek, uyarıldığını kaydetti.

Denizlerde oluşabilecek olumsuz hava şartları için toplam 7 kez uyarı yapıldığını belirten Eroğlu, ''Bazıları bu uyarıları dinlemiyor. Dün Zonguldak'ta bir yük gemisi battı. Dikkate almadılar. Bizim ciddi uyarılarımız var'' dedi.

Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hava ulaşımının daha güvenli yapılmasına destek amacıyla 64 ulusal ve uluslararası havaalanında 7 gün 24 saat hizmet verdiğini dile getirdi.

Hatay'da 27-29 Ocak tarihlerinde aşırı yağışlar ve kar erimesi olduğunu, ocak ayında metrekareye 430 kilogram yağış düştüğünü ve bu miktarın yıllık ortalama yağışın yüzde 40'ına tekabül ettiğine dikkati çeken Eroğlu, 14 Ocak'ta temeli atılan ve 15 Mayıs 2015 tarihinde tamamlanması planlanan Reyhanlı Barajı ile 6 Şubat 2011'de temeli atılan Asi Dostluk Barajı inşaatları tamamlandığında Amik Ovası'nın taşkın zararlarından korunacağını anlattı.

-Soğuk hava yurdu terk ediyor-

Bakan Eroğlu, halen yurdu etkileyen soğuk ve yağışlı hava kütlesinin yarın Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusunda etkili olduktan sonra ülkeyi terk etmesinin beklendiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Yurdumuzun batı bölgelerinden başlayarak, mevcut sisteme göre, daha ılık bir sistemin etkisine gireceği, yarın ve cuma günleri Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun Kuzeybatısı ile Batı Karadeniz'in iç kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların kıyılarda yağmur, iç kesimlerde kar ve karla karışık yağmur şeklinde görülmesi beklenmektedir. İstanbul'da halen devam eden kar yağışının zamanla etkisinin kaybetmesi, yarından itibaren yağışların önce kar ve karla karışık yağmur daha sonra yağmur şeklinde görülmesi beklenmektedir. Ankara'da etkili olan soğuk havanın etkisini kaybetmesi, yarın akşam saatlerinden sonra ve cuma günü aralıklarla kar yağışlı geçmesi beklenmektedir.

Hava sıcaklıklarının yarın iç ve batı bölgelerimizde, cuma günü ise yurt genelinde 6-8 derece artması beklenmektedir. Vatandaşlarımızın ve yetkililerin önümüzdeki günlerde kuvvetli lodos sebebiyle batı bölgelerimizde oluşabilecek muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri ile hava sıcaklıklarında beklenen artış nedeniyle oluşması beklenen kar erimeleri konularında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.''

-''Hayvana eziyetin cezası artacak''-

Aşırı soğukların, insan ve canlı hayatından ulaşıma kadar olumsuzluklara sebep olduğunu belirten Eroğlu, ocak ayında besi yemi ve sakatattan oluşan 35 ton yemi tabiata bıraktıklarını, yaban hayatı için ülke genelinde yemleme çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

Eroğlu, pazartesi günkü Bakanlar Kurulu'nda sadece Fransa konusunun konuşulmadığına dikkati çekerek, ''Görüşmelerde bilhassa hayvanların, evcil hayvanların, kedilerin, köpeklerin ve diğer yaban hayvanlarının korunması, onların bakımı ve muhafazası ile hayvanlara eziyet edenlerin cezalandırılması konusunda sayın Başbakan bana bir talimat verdi. Bu konuda mevcut mevzuat ve kanuni düzenlemeler yeniden gözden geçirilecek. Gerekirse hayvanlara eziyet eden kişilere uygulanan bir takım cezai müeyyideler daha da ağırlaştırılacak. Her canlıya saygı göstermek mecburiyetindeyiz'' dedi.

-''Mini buzul çağı yaşanacak'' iddiaları-

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eroğlu, ''Önümüzdeki 25-30 yılda 'mini buzul çağı' yaşanacağı, kışların çok soğuk, yazların çok sıcak geçeceği iddialarına ilişkin görüşleriniz nedir?'' sorusu üzerine ''Uzun vadeli tahminlerde sapma çok oluyor. Süre uzadıkça meteorolojik tahminlerde makas açılıyor. O bakımdan herkesin görüşü var. Hatırlarsanız geçen sene de Rusya kaynaklı bir haber çıkmıştı. 'O kadar soğuk olacak ki her şey donacak' dendi. Öyle bir şey olmadığını ve bunun tamamen uydurma bir haber olduğunu söyledim. Bazen bazı kişiler, araştırmacılar kendi isimleri duyulacak diye böyle haberler yapıyor. Bunun ciddi olarak araştırılması lazım. İngiliz Meteoroloji Teşkilatı da bunu yalanladı. Bizde de böyle bir bilgi yok'' dedi.

Eroğlu, ''Meteoroloji Genel Müdürlüğü, internet sitesi üzerinden reklam almaya devam edecek mi?'' sorusuna da ''Daha önce konuyla ilgili bir protokol imzalanmış. Süresi bitince 'reklamları kaldırın' diye Genel Müdürümüze talimat verdim. Reklama ihtiyacımız yok'' yorumunu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber